SeneCura SeniorCentrum Hradec Králové

Gurmánský týden na téma Zabíjačka

Na konci února se v SeniorCentru Hradec Králové uskutečnil Gurmánský týden s tématem zabijačky a tučného čtvrtku. Program nabídl pestrou škálu aktivit a gastronomických zážitků:

STŘEDA
Dopoledne aktivita zaměřená na výzdobu – senioři tvořili originální dekorace, malovali prasátka. Odpoledne setkání s historií, zvyky a tradicemi zabijačky.

ČTVRTEK
Ranní kvíz o nejchutnějších druzích masa a starých názvoslovích (např. „vejmrda“ ve spojení s křenem a jablkem). Odpoledne gurmánské posezení s ochutnávkou tradičních pochoutek – jitrnice, jelita, tlačenka či škvarková pomazánka, podávané s čerstvým chlebem a výborným pivem.

PÁTEK
Oblíbená aktivita pečení – účastníci připravili hrníčkovou litou buchtu. Výsledek si vychutnali během odpolední kinokavárny při sledování tradičního českého filmu SLUNCE, SENO, EROTIKA.

KUCHYŇ
Jídelníček byl celý týden upraven, kuchaři připravili lahodné speciality. Klienti si pochutnali na zabijačkovém guláši s houskovým knedlíkem, ovarovém koleni a vepřových výpečcích se červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

  1. března se uskuteční výlet na zabijačku Na větvi v Hradci Králové, který představí další příležitost k objevování tradičních gastronomických dovedností.
 Další článek